חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הנגשת אתרי אינטרנט

מאת: עו"ד דוד שולחני

רקע

רשת האינטרנט הינה חלק בלתי נפרד מהחיים של כל אחד ואחד מאתנו. בעוד שאתרי אינטרנט נגישים לכל מאן דהוא, לא כך הדבר עבור אנשים עם מוגבלות.

בשנים האחרונות התפתחה התובנה בקרב מקבלי ההחלטות, לפיה כפי שהיום ברור שכל בניין או חנות צריכים להיות נגישים ולאפשר נגישות לכולם, לרבות אנשים עם מוגבלות, ולצורך כך עליהם לבצע הסדרי נגישות כגון: חניית נכים, רמפה לצד המדרגות, מעלית בבניין ושרותי נכים, כך היום יש להנגיש גם אתרי אינטרנט

מהו אתר אינטרנט נגיש?

אתר אינטרנט נגיש הינו אתר שיאפשר לכל אדם עם כל סוג של מוגבלות לגלוש בו.

בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג-2013 (להלן – "תקנות השוויון"), ובתקן ישראלי - ת"י 5568 – נקבעו שורה ארוכה של קווים מנחים לנגישות תכנים באינטרנט. להלן מספר דוגמאות לצעדים שבעלים של אתר אינטרנט נדרש לבצע, על מנת שהאתר הרלוונטי יעמוד בדרישות התקנות והתקן -

  • האתר יתוכנת כך שיאפשר שימוש בטכנולוגיות מסייעות כגון מסך ברייל לעיוורים.
  • התכנים באתר יוזנו תוך שימוש בכותרות. כל אזור באתר יקבל כותרת. הזנת מידע באופן היררכי כזה תאפשר לגולש כבד הראייה, לנווט ביתר קלות ולהתמצא באתר.
  • האתר יכלול מנוע חיפוש מובנה, תוכן עניינים ו/או מפת אתר.
  • האתר יעוצב כך שתהיה ניגודיות בצבעים על מנת להקל קריאה של לקויי ראייה.
  • האתר יאפשר להגדיל ולהקטין את האתר מבלי לפגוע בעיצובו הן ע"י שלוש ברירות מחדל בראש העמוד והן ע"י שימוש במקשים : Control + / -.
  • האתר יאפשר לשנות צבעים ולהתאימם פרסונאלית לפי הצרכים של הגולש.
  • בכל מקום בו יש אודיו כגון סרטונים אלה ילווו בכתוביות או בתיאור טקסטואלי.
  • האתר יציין את היותו נגיש ע"י לוגו מיוחד.
  • האתר יוסיף הצהרת נגישות במסגרתה יהא הסבר על נגישות אתר האינטרנט של ועל הדרך להשתמש בו

על אלו אתרים להיות נגישים?

תקנות השוויון קובעות שעל כל אתר הנותן שרות ציבורי או מידע אודות שירות לציבור, להיות נגיש בהתאם להוראות דלעיל.

מועד כניסתן לתוקף של התקנות

באופן ראשוני, מועד כניסתן לתוקף של התקנות נקבע לאוקטובר 2016. אולם בימים האחרונים נקבע בוועדת המשנה לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כי מועד הכניסה לתוקף יידחה לאוקטובר 2017.

הדחייה נובעת מכך שבשנה האחרונה עלו טענות רבות נגד התקנות וההשלכות שלהן על בעלי האתרים, מאחר שהנגשת האתרים כרוכה בעלויות גבוהות, ואתרים רבים לא יכולים לעמוד בהן.

בנוסף לכך קיימת הסנקציה לפיה במקרה בו אתר יימצא כלא עומד בתנאים — הבעלים שלו צפוי להיתבע והפיצויים עלולים להגיע עד לסך של–60 אלף ₪, ללא הוכחת נזק.

אנו מעריכים כי עוד יהיו שינויים בנוסח התקנות שירככו את הדרישות לביצוע התאמות. מכל מקום, מדובר בחובה חברתית ממעלה ראשונה שמומלץ לבצע ללא דיחוי.

אין באמור לעיל כדי להוות משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף להתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום.

©  כל הזכויות שמורות לחכם את אור-זך, עורכי דין, 2016