חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האם מותר לשאול מועמד לעבודה על עברו הפלילי - מה רשום בתעודת יושר?

כפי שאסביר להלן לשאול עובד (בעל פה או בכתב) האם יש לו רישום פלילי עוד לא מהווה בעיה - לבקש ממנו תעודת יושר או תצהיר - בעייתי ועוד איך.

בימים אלו עמלים במשרד המשפטים על הצעה לתיקון חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א, לפיה אדם פרטי לא יוכל לקבל העתק לגבי רישום פלילי אודותיו, מסמך אשר מסירתו למעסיק מהווה עבירה פלילית חמורה. זאת בעקבות דו"ח ועדת קנאי אשר פורסם לפני מספר חודשים (מאי 2010), והראה כי החוק אינו נאכף בשטח, ורבים מהמעסיקים והמועמדים לעבודה אינם מודעים לסייגיו.

באופן טבעי, מבקש כל מנהל או מנהל משאבי אנוש המראיין עובד פוטנציאלי, לקבל את מירב המידע האפשרי על המועמד להעסקה. קשה להאמין כי במעמד ראיון העבודה ינדב המועמד מידע כגון: "בעבר הורשעתי בגין מעילה בכספי החברה הקודמת בה עבדתי..." או "אני נוהגת לראות ברכוש הארגון את רכושי הפרטי וכבר נתפסתי מנסה למכור אותו בהיחבא לכל המרבה במחיר...".

עד לא מזמן נהגו המעסיקים לדרוש ממועמדים פוטנציאליים לעבודה להציג את תדפיס המרשם הפלילי שלהם ("תעודת יושר"), אולם כיום קובע התיקון בסעיף 22 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, כי דרישה כזו מצד מעסיק פרטי, לא רק שאינה מותרת, אלא מהווה עבירה פלילית חמורה.

על-פי סעיף זה, מי שהשיג או דרש מן המרשם, במישרין או בעקיפין, מידע שאינו זכאי לקבלו, דינו שנת מאסר, כאשר לגבי מעבידים הסכנה גדולה יותר- בקשת מידע שכזה לשם העסקת האדם הרלוונטי, דינה- שנתיים מאסר. העובדה שהמועמד או העובד נתן את הסכמתו והביא את התדפיס בעצמו אינה מכשירה את המעשה, אלא במקרים מצומצמים בהם למעביד קיימת הזכות לפי החוק לקבל מידע זה. על הרקע לתיקון לחוק עמדתי בהרחבה במאמרי "האם רשאי מעביד לדרוש מעובד (מרואיין) עותק תדפיס מהמרשם הפלילי".

מעבידים רבים אינם מודעים לחוק או שאינם ממלאים אחר הוראותיו, לכן ממליצה ועדת קנאי לתקן את החוק פעם נוספת ולמנוע בכלל אפשרות לקבל דו"ח מודפס: אדם המעוניין לברר את אודותיו במרשם הפלילי יוכל לעשות זאת תוך עיון במחשב במשטרה מבלי לקבל עותק. הועדה, אשר שמה לנגד עיניה את עיקרון השיקום של העבריין, מבקשת למנוע ממעסיקים את האפשרות לקבל עותק מהרישום הפלילי בכך שגם מהעובד תמנע האפשרות לקבל העתק מהמידע.

סוגיה חשובה נוספת הינה האם רשאי מעסיק לשאול מרואיין המבקש עבודה, במעמד הראיון או בטופס מועמדות, האם יש לו רישום פלילי. החוק למעשה אינו אוסר על שאלות לגבי עבר והרשעות פליליות, אלא אוסר לבקש מהעובד (או להשיג באופן אחר) את הדו"ח מהמרשם הפלילי. אולם, ישנם מעבידים שלקחו זאת צעד אחד קדימה ומבקשים ממועמדים לעבודה לחתום על תצהיר בפני עו"ד על היעדר רישום פלילי, במטרה לחשוף לכאורה מועמדים המבקשים להסתיר את עברם הפלילי (שלעיתים אינו רלוונטי למשרה) ומסכנת אותם בעבירה של עדות שקר.  לאור המצב בשוק העבודה כיום, קיים חשש כי מועמדים ייאותו לחתום על תצהיר כזה בכדי להיטיב את סיכוייהם לזכות במשרה.

לפיכך קובעת ועדת קנאי, כי מדובר בדרישה פסולה שכן היא מסכלת את מטרת החוק ולכן הועדה ממליצה למשרד המשפטים לתקן את החוק באופן שיקבע במפורש הוראה האוסרת דרישה לקבלת תצהיר אודות עבר פלילי. מאידך בחרה הועדה שלא להתערב לגבי הצגת שאלות בדבר העבר הפלילי: בעוד ומעסיק אינו רשאי לבקש מן העובד העתק מהמרשם הפלילי או להשיגו בכל צורה אחרת, החוק אינו מונע ממנו לחקור את העובד בנושא זה בשאלות בע"פ ו/או בכתב.

לעניות דעתי טועה הוועדה בהצעתה לאסור על אדם לקבל תדפיס מהמרשם לצרכיו והדבר משול בלשפוך את התינוק עם המים. אם המדינה תדאג למלא את חובותיה ובכלל זה בפרסום האיסור מחד ואכיפתו על ידי הגשת כתבי אישום נגד מעסיקים סוררים מאידך, לא יהיה צורך לפגוע בזכותו של האזרח לקבל עותק מהמרשם, זכות אשר אף הוכרה בפסיקת בג"צ קודם תיקון החוק.

עוד אציין ישנן כיום דרכים נוספות למעסיקים המעוניינים לוודא כי האדם המרשים היושב מולם בראיון לא חטא בעבר, באי יושר, מרמה, גניבה או עבירה פלילית אחרת ואינו מסתיר בעברו הרשעות העלולות לסכן את העסק. כדאי לזכור כי הליכים משפטיים, לרבות הליכים פליליים, מתנהלים לרוב בדלתיים פתוחות ופסקי הדין מתפרסמים באתרים משפטיים שונים באופן גלוי וחוקי. הרשת מציעה כיום מספר לא מבוטל של מאגרים פומביים בהם ניתן לקבל מידע זה ומומלץ לכל מראיין להיעזר בהם כדי לאסוף מידע על המועמד בדרך שאינה עוברת על החוק ובכך להימנע מהעסקת אדם העלול לפגוע בו או בארגון בטווח הארוך.

תקציר מאמר זה פורסם בדמרקר "איסור מסירת רישום פלילי לאזרח - פגיעה בזכויותיו "

אין באמור לעיל כדי להוות משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף להתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום.

© כל הזכויות שמורות לחכם את אור-זך, עורכי דין, 2010