דומה שאין יום בו לא שומעים על תמונה זו או אחרת אשר דלפה לאינטרנט או לאתרי סקס למיניהם כאשר התמונה מתעדת תמונות חושפניות או אף קיום יחסי מין. לא אחת תמונות אלו מועלות על ידי בן זוג לשעבר, חבר נבגד וכד'.
מגיפה זו אף חדרה לבתי הספר ובני נוער רבים מצלמים תמונות עירום ואף סרטונים המתעדים יחסי מין ומעבירים אותם בקבוצות ווטסאפ או מדיות דומות.
הכלים המשפטיים להילחם במעלה התמונות או מפרסמם התמצו עד לאחרונה במסגרת חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, אך אלו לא תמיד נתנו מענה מספק.
כך לדוגמה סע' 2(3) לחוק הגנת הפרטיות קובע כי "צילום אדם כשהוא ברשות היחיד" מהווה פגיעה בפרטיות. הבעיה מתעוררת כאשר מדובר בצילומים אשר נעשו בהסכמה, או אז אין מדובר בפגיעה בפרטיות.
מענה אפשרי לכך ניתן למצוא בסע' 2(4) לחוק הגנת הפרטיות הקובע כי "פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו" מהווה גם הוא פגיעה בפרטיות.
המחוקק מצידו לא נותר אדיש ובחודש ינואר 2014 התפרסם תיקון לחוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1988. התיקון לחוק הופך את פרסום התצלום לא רק לפגיעה בפרטיות אלא גם להטרדה מינית.
סע' 3(5א) החדש לחוק למניעת הטרדה מינית קובע כי הטרדה מינית תיחשב גם:
"פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום, ואולם במשפט פלילי או אזרחי לפי פסקה זו תהא זו הגנה טובה למפרסם אם מתקיים אחד מאלה:
א. הפרסום נעשה בתום לב, בשים לב לנסיבות הפרסום, תוכנו, צורתו, היקפו ומטרתו;
ב. הפרסום נעשה למטרה כשרה;
ג. יש בפרסום עניין ציבורי המצדיק אותו בנסיבות העניין, ובלבד שאינו כוזב, או שהוא הבעת דעה או ביקורת על בעל תפקיד ציבורי בקשר לתפקידו, והפרסום לא חרג מתחום הסביר לשם השגת מטרתו;
בפסקה זו, "תצלום, סרט או הקלטה" – לרבות עריכה או שילוב של כל אחד מהם, ובלבד שבנסיבות העניין ניתן לזהות את האדם;"
עוד תוקן החוק למניעת הטרדה מינית באופן הקובע כי מי שמטריד מינית באופן כאמור לעיל (באמצעות פרסום תצלומים המתמקדים במיניות) דינו כדין מי שפוגע במזיד בפרטיות זולתו ומכאן שהוא חשוף לעבירה פלילית שעונשה המקסימלי הינו- 5 שנות מאסר.
זה המקום להזכיר גם כי בתיקון משנת 2013 הועלה הפיצוי ללא הוכחת נזק, אותו ניתן לפסוק בגין הטרדה מינית והוא עומד כיום על 120,000 ש"ח. זאת בצד אפשרות לתבוע סכום דומה גם מכוח חוק הגנת הפרטיות.
תשומת הלב לכך כי נוסח החוק אינו מבדיל בין מי שמצלם למי שמפרסם ולכן העברת תמונות הלאה בהחלט יכולה להיחשב כפגיעה בפרטיות וכהטרדה מינית.
אין באמור לעיל כדי להוות משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף להתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום.
© כל הזכויות שמורות לחכם את אור-זך, עורכי דין, 2014