חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עבודת נוער - חידושים ועדכונים

הקיץ בעיצומו וכך גם חופשת הקיץ ויחד עמה בני נוער רבים אשר מנצלים את החופשה לא רק לבילויים אלא גם לעבודה.כמדי קיץ פושטים פקחי משרד הכלכלה (לשעבר התמ"ת) על עסקים ובודקים את חוקיות העסקתם של בני הנוער וזה הזמן לעשות בדק בית.

ככלל, חוק עבודת נוער קובע כי לא יועבד ילד שעדיין לא מלאו לו 15 שנה. לגבי צעיר ומי שחל עליו לימוד חובה קיים איסור להעסקה בשעות הלימודים. החריג העיקרי הוא בחופשות או אז נקבע כי ילד שמלאו לו 14 שנה מותר להעבידו בתקופת חופשת לימודים רשמית בעבודות קלות שאין בהן להזיק לבריאותו והתפתחותו.

ביטול הצורך בפנקס עבודה – אחת מדרישות החוק הינה כי נער יועסק בכפוף לפנקס עבודה. ואולם משרד הכלכלה נמצא במסגרת הליכים לבטל את הדרישה לפנקס עבודה. בהתאם לכך, והגם שטרם בוטל החוק, יצאה הנחיה של משרד הכלכלה לפיה החובה לפנקס עבודה לא תיאכף אם יש במקום העבודה צילום תעודת זהות של הנער (או של הוריו עם ספח בו מופיעים פרטי הנער) וכן אישור רפואי עדכני בהתאם לחוק עבודת נוער. מכאן שאישור רפואי עדין נדרש אך פנקס עבודה לא בכפוף לתעודת זהות.

שעות עבודה – שעות העבודה המותרות להעסקת נערים שונה משל בגירים. העסקה מותרת 8 שעות ליום, ומגיל 16 מותר 9 שעות ביום ובכל מקרה לא יותר מ-40 שעות בשבוע. לפני מנוחה שבועית ובערב חג מותר להעסיק 7 שעות. במהלך יום עבודה של 6 שעות ומעלה יש לתת לנע שלושת רבעי שעה הפסקה מתוכה חצי שעה רצופה. בין יום אחד למשנהו יש חובה של 14 שעות מנוחה.

איסור העסקה במנוחה שבועית – חל איסור מוחלט להעסיק נער במנוחה שבועית. חשוב לזכור: לא ניתן לקבל היתר להעסקה במנוחה השבועית. מנוחה שבועית הינה 36 שעות רצופות לפחות.

איסור עבודת לילה – על פי החוק חל איסור להעסיק נוער בלילה. לגבי ילד וצעיר לומד לילה נחשב תחום השעות שבין שמונה בלילה לשמונה בבוקר למחרת. לגבי צעיר מדובר בטווח השעות שמעשר בלילה ועד שש בבוקר למחרת. ניתן לפנות לשר לקבל היתר העסקה עד השעה 23:00.

הנחיות מקלות ומיוחדות לעבודת לילה – לאור קול זעקה של נערים ומעסיקים רבים בטענה שהמגבלה מונעת מהם אפשרויות תעסוקה יצאה הנחיה של משרד הכלכלה לפיה לא תיאכף העסקת נוער מגיל 16 שנים ומעלה עד חצות (24:00) ובלבד שיתקיימו כל התנאים הבאים: ההעסקה הינה בתקופת החופשה הרשמית מהלימודים. המעסיק דאג להסעה הביתה מיד בתום שעות העבודה ולא באמצעות התחבורה הציבורית, וכן כי המעסיק מקפיד על הפסקה של לפחות 14 שעות בן יום אחד למשנהו.

חשוב – יש להקפיד על כל הדרישות של ההנחיה שכן הפרה ולו של אחת מהן תעלה למעסיק ביוקר, לאור הנחית תיעדוף אכיפה במקרה כזה!

נוער "מבוגר" – בעיה נוספת שהתעוררה בחוק הינה לגבי נערים שסיימו את חוק לימודיהם אך טרם מלאו להם 18 שנים. לגבי נערים אלו רצף המגבלות בחוק מגביל מאוד את אפשרויות ההעסקה. לעניין זה החליט משרד הכלכלה להוציא הנחיה מקלה לפיה לגבי נערים שמלאו להם 17.5 שנים ושסיימו את לימודיהם לא יאכפו והם ייחשבו כבגירים לעניין ההוראות העוסקות ב: העסקה של יותר מ-8 שעות ליום או ארבעים לשבוע. העסקה במנוחה שבועית. העסקה לאחר שעה 22:00 ופנקס עבודה.

מכאן שנערים בני 17.5 ומעלה שסיימו את לימודיה, ניתן להעסיק בשבתות, בשעות נוספות ובלילה וניתן לראותם כבגירים לגבי עניינים אלו (כפוף כאמור לכל חוק אחר).

הודעה לעובד – בהתאם לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה) יש למסור לכל עובד, לא יאוחר משלושים יום מהיום שהתחיל לעבוד, הודעה בכתב המפרטת את תנאי העבודה של העובד. לגבי נוער החוק קובע תקופה קצרה יותר של שבעה ימים.

סיכום – חוק עבודת נוער הינו מהנאכפים ביותר על ידי משרד הכלכלה. הפרה על החוק יכולה לגרור קנסות כבדים ועיצומים כספיים וזאת ללא קשר לזכותו של העובד לתבוע.

אין באמור לעיל כדי להוות משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף להתייעצות עם עו"ד מומחה בתחום.

© כל הזכויות שמורות לחכם את אור-זך, עורכי דין, 2014